Citrien, geboortesteen van de maand november

Citrien, geboortesteen van de maand november

Citrien is het zonnetje onder de edelstenen en geboortesteen van de maand november. De steen symboliseert de warmte en energie van de zon. Een juweel met citrien geeft de drager een dosis positieve energie.

Citrien komt uit de kwartsfamilie en heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. Het is een zachtere steensoort die minder geschikt is voor ringen. Wie niet kan weerstaan aan de warme tint van citrien kan hem laten verwerken in een paar oorbellen of een hangertje.

Citrien geboortesteen november juweel op maat Leuven

Een aantal wist-je-datjes over citrien:

  • De naam citrien is afgeleid van 'citroen'. Je kan al raden waarom. De kleur kan variëren van citroengeel tot een oranjebruine kleur.
  • De meeste citrien komt uit de staten Rio Grande do Sul (Portugees voor "grote rivier van het zuiden") en Minas in Brazilië.
  • Citrien wordt meestal gevonden in spleten, scheuren en geodes. De intensere kleuren van citrien ontstaan meestal aan de buitenste punten van hun vindplaatsen.
  • De schitterende kleur van citrien wordt veroorzaakt door het ijzer in de steen.
  • Bij een meerkleurige citrien is het kleurverschil ontstaan door een verandering van de omgevingsfactoren. De steen bestaan dan uit een samensmelting van citrien met wit kwarts.
  • De oude Grieken waren de eersten die deze edelsteen in sieraden droegen.

Citrien geboortesteen juweel op maat juweelontwerp Leuven

In mijn atelier heb ik nog een prachtexemplaar van een citrien. Een tweekleurige steen met een mooie kleurovergang die beschikbaar is voor maatwerk. Wil jij graag een juweel op maat met citrien? Maak dan hier je afspraak.