Diamant geboortesteen van april

Diamant, geboortesteen van de maand april

Ben jij geboren in april? Dan is diamant jouw geboortesteen! Lucky you want diamant is de edelsteen die het hoogst scoort op de schaal van Mohs en dus de hardste edelsteen die je kan vinden. Een diamant is zo sterk dat er over de jaren heen weinig slijtage optreedt. Een ideale steen dus om een leven lang te dragen en van generatie op generatie door te geven.

Over de herkomst van de steen is er nog steeds wat geheimzinnigheid. Er zijn verhalen die vertellen dat de weersomstandigheden van miljoenenjaren geleden de stenen, onder een gigantische druk en extreme hitte, diep in de aarde gevormd hebben. Door uitspoeling van rivierbeddingen en vulkaanuitbarstingen kwam de ruwe steen naar de oppervlakte.

Juweel met diamant, geboortesteen van april. Ontworpen door Lies Wambacq.

Een aantal wist-je-datjes over diamant:

  • Diamant komt oorspronkelijk uit India. De Indiërs noemden deze schitterende stenen ‘vruchten der aarde’.
  • Ons woord ‘karaat’ is ontleend aan het Griekse woord ‘keraton’ dat slaat op de peulvormige vrucht van de johannesbroodboom. Met deze zaadjes konden de oude Indiërs op hun eenvoudige weegschalen het gewicht van de steen bepalen.
  • Diamant is de edelsteen die schittering verleent aan de grote dagen van ons leven en ons steeds opnieuw aan die dagen herinnert: een geboorte, verloving, bruiloft, jubilea, enz.
  • Deze steen is de enige edelsteen die maar uit één element, namelijk koolstof, bestaat.
  • Diamant is het symbool van schittering en pracht.
  • De steen ontleent zijn fascinerende uitstraling aan zijn sterke lichtbreking. Een goed geslepen steen geeft een prachtig spel van licht en kleur wanneer je de steen beweegt.
  • Je kan sieraden met diamant dagelijks dragen. Door ze van tijd tot tijd goed schoon te maken, blijven ze hun schittering behouden.

Juweel met diamant op maat? Klik hier voor meer info.

Juweel met diamant, geboortesteen van april. Ontworpen door Lies Wambacq.

Diamant komt voor op plaatsen waar de aardplaten vaak bewegen zoals in India, Zuid-Afrika, Australië, Canada, Brazilië, China, Congo, Rusland en Sierra Leone. Op de foto’s zie je hoe diamanten primitief gewonnen werden in Zuid-Afrika.

Primitieve winning van diamant in Zuid-Afrika