Granaat, geboortesteen van de maand januari

Granaat, geboortesteen van de maand januari

Granaat is een steen die al eeuwenlang door verschillende culturen wordt gewaardeerd als sieraad. Velen denken bij granaat enkel aan rood maar de steen bestaat ook in groen, oranje en roze. Het is een echte liefdessteen die symbool staat voor trouw, waarheid en standvastigheid.

Granaat heeft een hardheid van rond de 7 op de schaal van Mohs dus de steen is vooral geschikt voor oorbellen en hangers en iets minder voor ringen.

Granaat geboortesteen sieraden Lies Wambacq Leuven goudsmid atelier

 Enkele wist-je-datjes over granaat:

  • De naam 'granaat' komt van de Latijnse benaming voor 'koren', genoemd naar de ronde vorm van de edelstenen wanneer ze gevonden worden.
  • Granaat komt voor op verschillende plaatsen voor. Van India tot Kenia, Madagaskar, Mozambique, Nigeria, Sri Lanka en Tanzania.
  • De meest voorkomende granaat is de bruine tot donkerroodbruine hessoniet of kaneelsteen uit Ceylon en Brazilië.
  • Granaat staat symbool voor het licht.
  • Vroeger dachten kruisvaarders dat de steen hen zou beschermen tegen verwonding en vergiftiging.

Heb je vragen over maatwerk of kom je graag vrijblijvend eens kijken naar mijn afgewerkte stuks met granaat of andere stenen? Kom gerust eens langs in mijn atelier. Ik ontvang je met veel plezier om jouw droomjuweel te bespreken bij een lekker koffietje. Hier kan je jouw afspraak maken. Tot snel?

Geboortesteen winning granaat juweelontwerp Leuven

Op de foto's hierboven kan je nog enkele beelden zien van de vindplaatsen van granaat. Links zie je een schommeltoestel met zeefbak die granaten en korunden van elkaar kan scheiden. Beide steensoorten komen voor langs de Oemba-rivier in Tanzania.