Zilver poetsen

Help! Mijn zilver is dof en of zwart geworden. Hoe maak ik dit het beste terug blinkend?

 

Hoe poets je zilver het beste?

In dit filmpje geef ik een demonstratie hoe je je juwelen opnieuw kan laten schitteren:
 
Is een zilveren juweel wat DOF geworden? Probeer dan eens een standaard zilver/goud poetsdoek.

Is een zilveren juweel ZWART geworden? Deze oxidatie is vaak niet meer weg te krijgen met een poetsdoekje, of je moet heel lang wrijven. Aan te raden is dan een zilver poetsproduct zoals Hagerty: ‘Silver Clean’.

 

Hieronder heb ik alle stappen van in het filmpje nog eens uitgeschreven. 

Is een zilveren juweel wat DOF geworden?

Probeer dan eens een standaard zilver/goud poetsdoek zoals je bij mij kan verkrijgen. Deze poetsdoeken bevatten een polijstmiddel en dienen droog gebruikt te worden.

Armbanden of kettingen trek je het beste een heleboel keer langs het doekje. Je gaat zien dat het doekje zwart wordt, hoe zwarter de doekjes worden, hoe beter ze werken.
Niet te snel weggooien dus!

 

Is een zilveren juweel ZWART geworden?

 

Deze oxidatie is vaak niet meer weg te krijgen met een poetsdoekje, of je moet heel lang wrijven. Aan te raden is dan een zilver poets product zoals Hagerty: ‘Silver Clean’, dit is verkrijgbaar in deze winkel.


Pas op! Dit is een giftig middel!

Denk aan latex handschoenen, oude kleren en zorg dat je het juweel goed naspoelt onder een lopende kraan. Gooi het product ook nooit zomaar weg in wc of lavabo.

Steek ook nooit parels, parelmoer, koraal, opaal, lapis lazulli, malachiet of turkoois stenen in dit product. Zij zijn erg gevoelig voor dit zuur en worden hierdoor mat. Alle stenen die een beetje transparant zijn, mogen zonder enig probleem in het zuur.

 

Juwelen die in het potje passen kan je er 5-10 seconden in onder dompelen. Past je sieraad niet in het potje of een gevoelige steen? Dan kan je ook een oude tandenborstel gebruiken. Deze doop je in het zuur en wrijf je over het zwart geworden zilver. Laat ook dit 5-10 sec intrekken.

 

Belangrijk is om het juweel goed af te spoelen onder stromend water. Wrijf het juweel daarna droog met een zachte katoenen doek. Om het extra te doen blinken, kan je het nog even opwrijven met  de poetsdoek.

 

Stralen maar!