Topaas, geboortesteen van de maand december

Topaas, geboortesteen van de maand december

Topaas is een harde en betaalbare steensoort waardoor hij heel geschikt is om te verwerken in ringen en sieraden om elke dag te dragen. Daarnaast is tanzaniet een alternatief als geboortesteen voor de maand december. Ook een prachtige steen voor oorbellen en hangertjes maar iets minder geschikt voor ringen omdat dit een zachtere steensoort is.

Beide stenen gebruik ik heel graag voor maatwerk. Onlangs mocht ik een herinneringssieraad maken met topaas. De favoriete bloemsoorten van de familieleden en vingerafdrukken werden samen met de topaas verwerkt in een hanger van 14 karaat witgoud.

 Ontwerp herinneringssieraad met topaaz door Lies Wambacq juweelontwerp Leuven

Enkele wist-je-datjes over topaas:

  • De naam 'topaas' is afgeleid van ‘tapaz’ wat vuur betekent in het Sanskriet.
  • Topaas is vaak geliefd voor zijn veelvoud aan kleuren. De steen komt voor in wit, lichtgeel, oranje, rood, roze, fris blauw, groen en violet en kan ook meerkleurig zijn.
  • In de middeleeuwen stond topaas heel hoog in aanzien en kwamen vooral de lichtgele varianten vaak voor.
  • De steen heeft een lange geschiedenis en werd zelfs al in de Bijbel vernoemd. Men geloofde toen dat de steen zijn eigenaar onoverwinnelijk maakte.
  • De oude Egyptenaren noemden de topaas de 'steen van de zon'.

Lies Wambacq geboortesteen topaas juweel op maat Leuven

Op de foto hieronder zie je één van de vindplaatsen van Topaas in de Braziliaanse staat Minas Geraes, die rijk is aan edelstenen. Andere, kleinere vindplaatsen zijn gevestigd in de Oeral, Birma, Ceylon en de Verenigde Staten.

 Vindplaats van topaas in Brazilië